Tájékoztató Foglalkoztatottak részére


Tájékoztató a Budapest Esély Nonprofit Kft. fejlesztő foglalkoztatás szociális szolgáltatásról

Mit jelent a fejlesztő foglalkoztatás?

Azoknak biztosít munkát, akik tartósan vagy átmenetileg nem tudnak a nyílt munkaerő–piacon elhelyezkedni. Rövidebb munkaidőben, könnyített munkák végzésére van lehetőség. A fejlesztő foglalkoztatás célja az önálló munkavégzésre való felkészítés. Ebből egy idő után tovább lehet lépni a közfoglalkoztatásba vagy a nyílt munkaerőpiacra is.

Miben különbözik a fejlesztő foglalkoztatás a munkaviszonytól?

A fejlesztő foglalkoztatás nem számít munkaviszonynak, de beleszámít a nyugdíjhoz vagy rokkantnyugdíjhoz szükséges időbe (szolgálati idő).
Maximum 6 órát lehet dolgozni naponta, ami hetente maximum 30 óra lehet. A munkaidő lehet ennél kevesebb, de több nem.
Ebben a foglalkoztatási formában nincs próbaidő. Nincs fizetett szabadság, sem betegszabadság, sem táppénz. Ha a dolgozó beteg, vagy csak pihenne pár napot, természetesen otthon maradhat. Ilyenkor szólnia kell a foglalkoztatónak, hogy meddig nem megy dolgozni. Az otthon töltött napokra nem jár pénz.
 
Mennyi jövedelemre lehet számítani?

Óránként 500 Ft szerepel a szerződésben, ami után nem kell adót fizetni. Ebből a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő miatt 50 Ft–ot vonnak le, így 450 Ft–ot fizetünk ki óránként.
Ha valaki 6 órában dolgozik, akkor az napi nettó 2.700 Ft–ot keres. Ez havonta, ha 21 munkanap van a hónapban: 21 x 2.700 Ft= 56.700 Ft. Ha 22 munkanap van a hónapban: 59.400 Ft, amit a dolgozó kézhez kap.
A fizetés annyi, amennyi órát ténylegesen ledolgozik valaki, tehát a munkaszüneti napokra nem jár fizetés. Fizetés havonta van, úgy, mint a munkabéreknél.

Ki vehet részt fejlesztő foglalkoztatásban?

 • Első feltétel: aki az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, és
 • Második feltétel: vagy hajléktalan személy, vagy szenvedélybeteg, vagy fogyatékossággal élő és
 • Harmadik feltétel: igénybe vesz valamilyen szociális alapellátást. A foglalkoztatást csak addig lehet igénybe venni, amíg a szociális ellátás tart.

Ezek a szociális alapellátások:

 • közösségi alapellátás,
 • támogató szolgáltatás,
 • nappali ellátás,
 • átmeneti elhelyezést nyújtóintézményi ellátás,
 • ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás,
 • rehabilitációs intézményi ellátás,
 • lakóotthoni ellátás,
 • támogatott lakhatás.

Milyen munkák vannak?

Takarító, udvaros, kertgondozó, kézbesítő, irodai kisegítő, mosodai munkás, portás, adományszervező segítő munkákban van lehetőség dolgozni.

Hol lehet a munkát végezni?

Budapest területén, a Budapest Esély Őr utcai székhelyén, szociális és egészségügyi intézményekben, illetve egy állatmenhelyen is.

Elveszti–e a dolgozó a másik ellátást, amiben részesül?

Ez attól függ, hogy milyen ellátásról van szó.

 • Ellátások, amik mellett lehet fejlesztő foglalkoztatásban dolgozni: rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, baleseti járadék.
 • Ellátások, amik mellett nem lehet fejlesztő foglalkoztatásban dolgozni: álláskeresési járadék, aktív korúak ellátása: FHT (foglalkoztatást helyettesítő támogatás), EGYT (az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás).

Gondnokság alatt állók is jelentkezhetnek?

Természetesen. Ebben az esetben a fejlesztő foglalkoztatási szerződést a gondnoknak is alá kell írnia. A jövedelem kifizetése a többi jövedelemhez hasonlóan történik. Azaz, ha általában a gondnok segítségével használja az ellátott a többi jövedelmet, akkor ez esetben is.

Hogyan lehet bekerülni a fejlesztő foglalkoztatás szolgáltatásba?

 • Először Pap Judit segítőt kell telefonon keresni, és időpontot kérni. Hétfőtől csütörtökig, 8:30–tól 15:30–ig hívható. Telefonszáma: 06–1–476–1930. vagy 06 70 322 47 06
 • Ide kell jönnie: Budapest, VIII. kerület, Őr utca 5–7.
 • A segítővel való személyes találkozás során megbeszélik, hogy hol, milyen munkalehetőségek vannak, és mi volna Önnek a legmegfelelőbb ezek közül.
 • Üzemorvosi vizsgálaton is részt kell venni. A segítő egyeztet erre Önnek időpontot a doktornőhöz. Üzemorvosunk a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban rendel a Budapest VIII. kerület, Auróra utca 22–28. szám alatt (a Budapest Esély Őr utcai székhelyétől 5 percnyi sétára).
 • Ezt követően munkapszichológusi vizsgálaton kell részt venni. A munkapszichológus javaslatot tesz a foglalkoztatásra, és arra, hogy milyen szolgáltatást kapjon még. A munkapszichológusi vizsgálatok csütörtökönként vannak, a Budapest Esély székhelyén.
 • Végül megköti a Budapest Eséllyel a fejlesztő foglalkoztatási szerződést, és akár már másnap dolgozhat.

Mit hozzon magával az első találkozásra?

 • Személyi iratokat: személyi igazolvány, lakcím kártya, TAJ kártya, adókártya.
 • Igazolást arról, hogy szociális alapellátásban részesül (szerződés, vagy a szolgáltató által kiállított igazolás).
 • Ha megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő, és van papírja erről (orvosszakértői vélemény, munka rehabilitációs szakvélemény stb.), akkor azt mindenképp hozza magával!

Munkavégzés folyamán lehet–e hiányozni, ill. hogyan lehet a hiányzást jelezni?

Lehet, ha szól a foglalkoztatónak. A tervezett hiányzást egy héttel előtte kell bejelenteni. A nem tervezett hiányzást (pl. ha hirtelen beteg lesz) aznap reggel 9.00–ig kell jelezni. Telefonon vagy személyesen tud értesíteni minket. Telefon: 06–1–476–1930.

Ha nem jelzi a hiányzást, azzal megszegi a házirendet!

Hol olvasható el a házirend?

A házirendet a szerződés aláírása előtt megkapja, a segítővel meg is beszélik. A székhelyünkön kifüggesztve is megtalálja.
Jó, ha ismeri a házirendet, mert ha súlyosan megszegi, az a foglalkoztatási szerződésének megszüntetésével is járhat!


TÁMOGATÓINK