Egymásra lépni tilos! > ArchivumA 2012. évi alkotói pályázat eredménye
Az Egymásra lépni tilos! alkotói pályázatára 2012-ben, 172 alkotással, több mint százan pályáztak. A pályázatot elbíráló szakmai zsűri tagjai Bodóczky István képzőművész, művésztanár, vizuál-antropológus; Hargitai Dávid vizuál-antropológus, fényképész; Erdélyi Tea esélyegyenlőségi irodavezető voltak.
A zsűri döntése alapján megosztott első helyezést értek el az alábbi pályaművek:

 

A kiállításra a zsűri a következő műveket is kiválasztotta:

Az alkotói pályázat díjátadással egybekötött kiállítására 2012. december 13-án került sor az Esély Galériában (Budapest, VIII. kerület, Őr u. 5-7, Budapest Esély Nonprofit Kft. Központ).
További információk: http://www.egymasralepnitilos.hu/alkotoi-palyazat 

Egymásra lépni tilos! -Elhurcolt életek címmel kiállítás nyílt a Főpolgármesteri Hivatal épületében

Elhurcolt életek címmel nyílt meg Az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása a Főpolgármesteri Hivatal épületében. A megnyitón az Egymásra lépni tilos! kampány is jelen volt. “A fotók, tablók nem pusztán egy vészterhes korszak dokumentumai, hanem a vészkorszak emlékei” - mondta megnyitóbeszédében Tarlós István főpolgármester.
 Hozzátette, a vészkorszakban az ember elvesztette azt, ami emberré teszi, a humánumát. “A holokauszt, emberek egy adott csoportjainak származása miatti szisztematikus megsemmisítésére tett erőszakos, törvényekkel beburkolt, tehát állami intézményi rendszerrel legalizált, az állam elnyomó gépezetével véghezvitt bűncselekmény. A történelem sötét időszaka. Ez a kiállítás erre a korszakra emlékeztet mindannyiunkat, hosszú esztendők után éleszti fel a lassan feledésbe merülő tényeket. Emlékeztet arra, aminek nem szabad megismétlődnie” - jelentette ki a főpolgármester.
Tarlós István jelképesnek nevezte, hogy a kiállítás a Főpolgármesteri Hivatal épületében kapott helyet, “egy olyan helyen, amely hivatott Budapest hivatalos képviseletére. Ott, ahol a fővárost meghatározó elvi, politikai döntések születnek”.
A főpolgármester hangsúlyozta, hogy csak oktatással, neveléssel lehet eredményesen harcolni az antiszemitizmus és holokauszt-tagadás ellen. Tarlós István úgy vélte, nem csak a történelmi ismeretekre kell oktatni a fiatalokat és bizony az idősebbeket is, hanem magára a toleranciára is, amely nem kisajátítható fogalom. A megfelelő magatartási válaszok, a másik elfogadása, megértése és segítése tartja össze ugyanis a társadalmat - hangsúlyozta a főpolgármester.
Kitért arra, hogy a kiállítás megnyitását az egyik leghumánusabb diplomata, Raul Wallenberg egykori Budapestre érkezésének napjához kötötték. A svéd diplomata 1944. június 9-én érkezett a magyar fővárosba, hogy a gettóba zárt zsidóságnak adjon diplomáciai és közvetlen segítséget. Az ő szervezőkészségének és áldozatos munkájának köszönhetően is alakulhatott ki nemzetközi viszonylatban legjelentősebb embermentő akció, amelynek során több tízezer budapesti zsidó polgár életét tudták megmenteni.
Elmondta, hogy a kiállítás - amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével történő együttműködéssel jött létre - része annak a nagyszabású oktató, nevelő feladatnak, amelyet egyik fő tevékenységeként vállalt el a Fővárosi Önkormányzat. A Fővárosi Települési Esélyegyenlőségi Program részét képező “Egymásra lépni tilos!” kampány célja ugyanis éppen az, hogy az olyan idők és élethelyzetek, amelyeket ezek a szomorúságot tükröző történelmi tablók elénk tárnak, soha, se soha ne ismétlődhessenek meg. Célunk, hogy a társadalmi összetartozás érzését erősítsük, ne az ellentéteket. Az elfogadásra, a toleranciára neveljük a következő nemzedéket, ne pusztán az önérvényesítésre és önmegvalósításra. A közösség védelmet ad, a társadalmi hovatartozás érzése pedig biztonságot. Az egészséges társadalom arra épít, hogy a többség olykor a különböző kisebbségek összessége - jelentette ki a főpolgármester. A kiállítás egy hónapig lesz látható, a belépés ingyenes. A kiállítás 2012. augusztus 9-ig tekinthető meg az V. Városház utca 9-11 szám alatt.

 

 

Alkotói pályázat 2012

A Budapest Esély Nonprofit Kft. (postacím: Budapest, VIII. kerület, Őr utca 5-7., www.pestesely.hu) az “Egymásra lépni tilos!” programjának keretében pályázatot hirdet egyéni alkotók számára. A következő üzenet irányvonalak megfelelnek a fenti követelményeknek:

A. Nézőpontváltás: Egymásra lépni tilos! -> Rád is léphetnek! -> Veled is megtörténhet!
B. Tégy úgy, ahogy magaddal szemben elvárnád! Neked milyen lenne?
C. Amikor ezt teszed, akkor éppen diszkriminálsz!

Mindhárom üzenet irányvonal eredménye, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy “intoleránsnak lenni ciki”.

A pályázatra olyan pályaműveket várunk, amelyek felhívják a figyelmet a toleráns magatartás előnyeire, illetve megmutatják azt,

hogy miért “tilos” egymásra lépni. A pályázóktól azt várjuk, hogy mutassák be, hogy Budapest egy élhető és toleráns város, vagy épp mutassanak rá arra, min kellene változtatni, hogy még inkább az legyen.

 

Letölthető pályázati kiírás » Letölthető pályázati adatlap »

Küzdelem alkotásokkal - Egymásra lépni tilos! (bemutató cikk) »

Szeptember 20: Alkotói pályázat 2011: díjkiosztó és kiállítás

A Budapest Esély Nonprofit Kft. 2010-ben indította el az Egymásra lépni tilos! című antidiszkriminációs kampányát. Ennek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy járjanak nyitott szemmel s vegyék észre a kisebbségi csoportokat érő hátrányokat. A kampány során a Budapest Esély Nonprofit Kft. Egymásra lépni tilos! címmel idén is kiírta alkotói pályázatát. A pályázatra 87 alkotó küldött közel 170 alkotást. A pályázat és az elbírálás lezárult, a díjazottak a legjobb alkotásokat bemutató kiállítás sajtónyilvános megnyitóján, 2011. szeptember 20-án vehették át jutalmukat a Budapest Esély Központban.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk (a díjazottak névsorát lentebb olvashatja).

Az alkotások megtekinthetőek a http://www.egymasralepnitilos.hu/alkotoi-palyazat web-oldalon, és az Egymásra lépni tilos! kampány Facebook oldalán is.

Letölthető sajtóanyag

 

Huszonhat díjazott az alkotói pályázaton


Az Egymásra lépni tilos! május 31-én lejárt alkotói pályázatra 87 alkotó küldött összesen 43 fotót, 11 filmet, 28 plakát vagy graffiti tervet, 32 rajzot vagy festményt, 2 zenei alkotást. A fotó mellett a legnépszerűbb az irodalmi kategória volt, ide 42 munka érkezett, versek, mini novellák és esszék vegyesen. A 8 egyéb alkotás között is érdekes, különleges darabok találhatóak. A pályamunkákat elbíráló zsűri tagjai : Bodóczky István festőművész, Hargitai Dávid fotós, antropológus (a Budapest Esély munkatársa) és Garadnay Tea, a Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda vezetője voltak.

A pályázatra annyi remek munka érkezett, hogy a zsűri, az eredeti elképzeléstől eltérően nem első, második és harmadik díjat, hanem három első díjat ad ki. További négy munkát különdíjjal, húsz alkotót pedig ajándékcsomaggal jutalmaz. A legjobb munkákból kiállítási anyag készül, amelyet az Egymásra lépni tilos! stábja szívesen bocsát kulturális, oktatási intézmények, civil szervezetek rendelkezésére. Az alkotások hamarosan elérhetőek lesznek a www.egymasralepnitilos.hu oldalon, és a kampány Facebook oldalán is.
A díjak átadására és a kiállítás megnyitójára a tervek szerint szeptember 20-án kerül sor.

Díjazottak

Megosztott első díjat (alkotónként 40.000,- Ft) kap:

 • Mónus Anna: A megágyazás művészete c. írása,
 • Szűcs Zoltán plakátja,
 • Heisz Krisztián filmje.
A zsűri különdíját nyerte, 20.000,.- Ft értékben:
 • Csomós Róbert: Lesz még feltámadás c. írása,
 • Balázsi Anna plakátja,
 • Nagy Milán filmje,
 • Fábián Gábor filmje.
Egymásra lépni tilos! ajándékcsomagot nyertek:
 • Angyal Gyula,
 • Balogh Zoltán,
 • Bereczkiné Rébb Terézia,
 • Bessenyei Katalin,
 • Bugán Adél,
 • Buka Zsanett,
 • Cselli Lászlóné B. Haraszti Erzsébet,
 • Doszkocs Zsuzsanna,
 • Fodor Gabriella,
 • Kárász Edina,
 • Király Aliz Izabella,
 • Kúr Edina - Móricz János,
 • Nádasdi Krisztián,
 • Rohr Linda,
 • Rózsa Alexandra,
 • Sárközi Zsolt,
 • Sófalvi Dorottya,
 • Szabó Katinka,
 • Szontág József,
 • Tóthné Kiskartali Judit.
A nyerteseket a következő hetekben keresni fogjuk a kiállítással kapcsolatos információkkal, illetve adategyeztetésre.

 

Lezárult a 2011. évi alkotói pályázat

A május 31-én lejárt alkotói pályázatra 87 alkotó küldött összesen 43 fotót, 11 filmet, 28 plakát vagy graffiti tervet, 32 rajzot vagy festményt, 2 zenei alkotást. A fotó mellett a legnépszerűbb az irodalmi kategória volt, ide 42 munka érkezett, versek, mini novellák és esszék vegyesen. A 8 egyéb alkotás között is érdekes, különleges darabok találhatóak.

A zsűri tagjai: Bodóczky István festőművész, Hargitai Dávid fotós, antropológus (a Budapest Esély munkatársa) és Garadnay Tea, a Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda vezetője.

A zsűri a hónap végéig három helyezettet hirdet, különdíjakat ítél oda, a nagyközönség várhatóan vándorkiállításon és onlájn galériában ismerheti meg a legjobb alkotásokat.

Figyeld a fejleményeket a Facebook oldalon és a www.egymasralepnitilos.hu oldalon!

 

Alkotói pályázat 2011

 

A Budapest Esély Nonprofit Kft. (postacím: Budapest, VIII. kerület, Őr utca 5-7., www.pestesely.hu) az „Egymásra lépni tilos!” programjának keretében pályázatot hirdet egyéni alkotók számára. A következő üzenet irányvonalak megfelelnek a fenti követelményeknek:

A. Nézőpontváltás: Egymásra lépni tilos! -> Rád is léphetnek! -> Veled is megtörténhet!
B. Tégy úgy, ahogy magaddal szemben elvárnád! Neked milyen lenne?
C. Amikor ezt teszed, akkor éppen diszkriminálsz!

Mindhárom üzenet irányvonal eredménye, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy „intoleránsnak lenni ciki”.

A pályázatra olyan pályaműveket várunk, amelyek felhívják a figyelmet a toleráns magatartás előnyeire, illetve megmutatják azt,

hogy miért „tilos” egymásra lépni. A pályázóktól azt várjuk, hogy mutassák be, hogy Budapest egy élhető és toleráns város, vagy épp mutassanak rá arra, min kellene változtatni, hogy még inkább az legyen.

Letölthető pályázati kiírás
Letöltehető pályázati adatlap

 

A 2010-es Egymásra lépni tilos! című alkotói pályázat eredményei

Mindenki lehet kisebbség. Szőkék, túlsúlyosak, mozgáskorlátozottak, siketek, romák, vallásosak, kisgyermekkel ügyet intézni akarók, idős közlekedők, a fővárosba látogató külföldiek... Budapesten 970 ezer nő, 60 ezer roma ember, 85 ezer fogyatékos személy, 540 ezer idős polgár, 468 ezer, a többségitől eltérő vallású (azaz nem római katolikus) ember él. Belőlük áll össze a lakosság nagy része: a többség a kisebbségek összessége. A sokszínűség ezért épp olyan fontos a Főváros, mint a természet számára. Hiszen épp ez a sokszínűség tesz minket érdekessé, értékessé.
Ne legyünk hát érzéketlenek, vegyük észre, ha intoleránsan viselkednek egy személlyel egy csoporttal szemben! Vegyük észre, ha diszkriminálnak! Vegyük észre, ha mi magunk diszkriminálunk! Legyen a tolerancia természetes, a diszkrimináció "ciki"!
E gondolatok jegyében hirdette meg május 8-án a Budapest Esély Nonprofit Kft. alkotó kedvű idősek és fiatalok számára alkotói pályázatát. A pályázaton bárki indulhatott, kortól, nemtől, lakóhelytől és megszállottságtól függetlenül, akinek tapasztalata, véleménye van a diszkriminációról vagy annak megelőzéséről, és művészi formába tudta önteni. Plakát és graffititervet, fotót, kisfilmeket, rapszövegeket is vártunk szeptember 20-ig.
Az Egymásra lépni tilos! alkotói pályázatra sok értékes pályamű érkezett. Elsősorban a fiatalok voltak aktívak: sok középiskolás fiatalt ragadott meg az esélyegyenlőség, illetve az antidiszkrimináció témája. Mivel a pályázatnak nem volt korosztályi vagy területi megkötése bárki, aki érzékeny volt erre a témára kihasználhatta a benne rejlő kreativitást. Jó néhány alkotás érkezett idősebbektől és vidékiektől is. A zsűri kemény munkájának eredményeképp október közepén minden kategóriában tudtunk győzteseket hirdetni, akik a következők:

 • Fotó kategória: Előd team
 • Plakátterv: Balázsi Anna
 • Kisfilm: Mészáros Borbála
 • Graffiti: Sárközi Máté
 • Rap: Rebell MC

Az alkotói pályázat díjátadó ünnepségére november 4-én került sor a Budapest Esély Nonprofit Kft. központjában. A díjazottak sajtónyilvános ünnepségen vették át jutalmukat.(A díjazott pályaművek lejjebb online megtekinthetőek/lejátszhatóak.)

Novembertől működik az Egymásra lépni tilos! kampány honlapja a www.egymasralepnitilos.hu címen, ide is felkerülnek a nyertes pályaművek. A honlapon az érdeklődők értesülhetnek az aktuális hírekről, rendezvényekről és bekapcsolódhatnak játékokba is.

 

A Fotó kategória nyertese:
az Előd team munkája
A Plakátterv kategória nyertese:
Balázsi Anna munkája
A Graffiti kategória nyertese:
Sárközi Máté munkája


Rebell MC rapje, a Rapszöveg kategória győztese, mely itt meghallgatható:

 

Mészáros Borbála spotja,
a Film kategória győztese,
mely az alábbi linkeken megtekinthető
:

http://www.youtube.com/watch?v=HMR_8CNvjAU

 

Egymásra lépni tilos!
Antidiszkriminációs kampány


A Budapest Esély Nonprofit Kft. a Fővárosi esélyegyenlőségi program keretében azért hirdette az Egymásra lépni tilos! című antidiszkriminációs kampányt, hogy felhívja a lakosság, és elsősorban a fiatalok figyelmét a diszkriminációra, annak természetellenes és veszélyes voltára. A kampány célja, hogy  a tolerancia természetes legyen, a diszkrimináció pedig ciki.
Legyen ciki egymásra lépni! Legyen ciki rasszistának vagy szexistának lenni, legyen ciki, ha valaki nem mutat tiszteletet az idősek iránt, legyen ciki kigúnyolni a fogyatékosokat, legyen ciki átlépni az utcán fekvő hajléktalanokon! Vegyük észre, ha diszkriminálnak, vegyük észre, ha diszkriminálunk!
A kampány csatlakozott a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni év eseménysorozatához, ennek keretében számos rendezvényen megjelenik.
E mellett honlapunkon kampányolunk, társasjátékot készíttettünk az esélyegyenlőség témájában és alkotói pályázatot írtunk ki. A pályázatra érkező legjobb alkotásokból ősszel kiállítást szervezünk.

A kampányhoz a Budapest Esély várja olyan intézmények, civilek, cégek csatlakozását, akik egyetértenek céljainkkal és fontosnak tartják, hogy gyermekeink együttműködő, befogadó városban nőjenek fel, és ilyen jövőt  teremtsenek maguknak.

A kampány első félévében a következők történtek:

Rendezvények
2010. március 22. Szegénység elleni év nyitórendezvény

Kampány előzetes a Szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének Millenárison megtartott nyitórendezvényén.

Akció: bemutatkozó stand, kiadványok a felnőtteknek, rajzos foglalkozás a gyerekeknek. A standunknál rajzolt közel 100 gyerek, műveiket a kampányban később felhasználjuk. Lógózott hűtőmágnest, színes ceruzát, filctollat, édességet kaptak a rajzoló gyerekek.

2010. május 8. Esélyegyenlőség Napja Fesztivál

Kampányindító a „Sokszínűségért. A diszkrimináció ellen” információs kampány keretében az Esélyegyenlőség Napja Fesztiválon, a Millenárison.
Akció: itt hirdettük meg magát az Egymásra lépni tilos! című antidiszkriminációs kampányt és az alkotói pályázatot. A rendezvényen a felnőtteknek esélyegyenlőségi totóval készültünk, míg a gyerekeknek rajzversenyt hirdettünk: „Rajzolj nekünk az esélyegyenlőségről” címmel. Lógózott hűtőmágnest, labdát, színes ceruzát, filctollat, édességet kaptak a rajzoló gyerekek. A rendezvényről és ezen belül a standunkról az M1 Híradója is beszámolt.

2010. június 17. fővárosi civil nap

A Fővárosi Önkormányzat Civil Irodája által szervezett Civil napon (helyszín: Fővárosi Önkormányzat, Díszterem) elsősorban a szakemberek, ifjúsági, oktatási, művészeti és érdekvédelmi témákkal foglalkozó civil szervezetek figyelmét hívtuk fel a kampányra, illetve az ezen belül induló pályázatra, valamint a civil szervezetek esélyegyenlőségi jó gyakorlatainak összegyűjtését szolgáló pályázatainkra (Letöltés: pályázati kiírás, szolgáltatások adatlap, projektek adatlap, képzések adatlap).
Akció: stand szakmai kiadványokkal, előadás tartása, részvétel beszélgetésben.

2010. augusztus 9. az egymásra lépni tilos! társasjáték sajtónyilvános tesztelése

Az esemény célja, hogy összehozzuk azt a közel tíz szervezetet és harminc embert, aki a kampány elindításában részt vett. Az apropó az Egymásra lépni tilos! című társasjáték megjelenése, tesztelése a Gödör Klubban.
Akció: beszélgetés, sajtónyilvános játékteszt. Cikk itt: http://divany.hu/eletmod/2010/08/19/meg_mindig_a_no_a_legnagyobb_rejtely/

2010. augusztus 11-15. sziget fesztivál – civil sziget

Egymásra lépni tilos! kampányhoz a tavaszi kezdetek óta jó néhány civil szervezet csatlakozott. A Budapest Esély kampányával megjelent a Civil Szigeten, ahol partnereink segítségével fellebbentettük az előítéletek fátylát, és egy-egy napon megmutattunk valamit a Sziget közönségének abból ahogyan egy-egy kisebbség tagjai látják a világot.
Menekültlabirintus, munkatanácsadás, Találd ki vakon!-játék, tesztek, totók és nyeremények, társasjáték, interkulturális arcfestés, élőkönyvtár, érdekes emberek és érdekes beszélgetések lehetősége várta mindazokat, akik augusztus 11-15. között a Civil Szigeten a Budapest Esély sátrát keresték fel.
Standunknál az öt nap alatt több mint ezer ember fordult meg, egyik nap a brit nagykövet (Greg Dorey) is meglátogatott minket, és kipróbálta az esélyegyenlőségi totónk angol nyelvű változatát. (A nagykövet a miénk mellett csak a Jewish Meeting Point és az Amnesty International sátrait kereste fel személyesen.)
Legtöbb szigetlakó a nyeremény lehetőségét kínáló esélyegyenlőségi tesztjeinket keresték, de nagy sikert aratott a még tesztelés alatt álló Egymásra lépni tilos! társasjáték is. Néha annyian szerettek volna játszani, hogy a két tábla és a bábuk is kevésnek bizonyultak. A játékosok tapasztalatait felhasználjuk a fejlesztéshez, és támogatót keresünk arra, hogy a társasjátékot az iskolákba is eljuttathassuk. 
Nagy sikert arattak partnereink programjai:

 • Motiváció Alapítvány: Fogyatékos emberek
 • A Város mindenkié Csoport: A hajléktalanságról hajléktalan szemmel
 • Magyarországi Nőkért Alapítvány és Labrisz Leszbikus Egyesület: NŐ – minden, ami egy szóba belefér
 • Artemisszió: Kultúrák találkozása (menekültek, migránsok)
 • Romaversitas: Roma emberek

A sajtó beszámolója: http://szochalo.hu/cikkek/4324

2010. szeptember 5. edukid – egyenlő esélyek napja

Az Edukid Alapítvány családi napjának célja, hogy a fogyatékos és az egészséges gyerekek és családjaik együtt játszva ismerjék meg egymást, így találják meg az okos segítés és az együttműködés lehetőségeit. Ehhez a nemes célhoz csatlakozott cégünk a rendezvényen való részvétellel.
Akció: gyerekeknek rajzolási lehetőség, felnőtteknek esélyegyenlőségi totó, a totózók az Alapítvány tomboláit kapják. A tombolasorsolásra cégünk játékokat (labdák, frizbik) ajánlott fel.

A társasjáték

A kampány szellemében készült társasjátékot Pierrot és csapata álmodta valóra. Az Egymásra lépni tilos!-társasjáték civilek, iskolák, tanulni vágyó fiatalok és felnőttek számára készült, egyelőre egy asztali és egy földön játszható prototípus létezik belőle.
Alapvetően hagyományos asztali játék, 2-6 fő játszhatja, célja, hogy a játékosok eldöntsék, 2, 3 vagy több körben (megegyezés szerint) ki a jobb versenyző. A körök megtétele mellett a játékosok zsetonokat is gyűjtenek, csak adott számú zsetonnal juthatnak az újabb körbe. Zsetont úgy kaphatnak, ha feladat mezőre lépnek, feladatkártyát húznak (ezen egy kérdés sorszáma van), és válaszolnak a négy témakörbe rendezett 96 kérdés egyikére. A kérdések témakörei: 1. nemzeti-etnikai kisebbségek és migránsok, 2. Fogyatékos és egészségkárosodott emberek, 3. Kor és nem szerinti kisebbségek, 4. Egyéb kisebbségek (benne vallási, kulturális és szexuális kisebbségek, szegénységgel kapcsolatos kérdések). A játékot az Esélykártyák nehezítik, amiket adott mezőre lépve vesz fel a játékos, ezek a játéktáblán irányítják más mezőre, vagy zsetont adnak/vesznek el, új dobási lehetőséget adnak... (szerencsekártya-szerű).
A játék ősbemutatója 2010 augusztus 9-én volt a Gödörben, a játék nyilvános tesztelésén mintegy harminc ember vett részt, köztük a sajtó képviselői. A Sziget Fesztivál közönsége is kipróbálhatta a társasjátékot augusztus 11-15. között, itt mintegy 100 ember játszott. Cikk itt: http://divany.hu/eletmod/2010/08/19/meg_mindig_a_no_a_legnagyobb_rejtely/
A játékot az év hátralévő részében az eddigi tapasztalatok alapján fejlesztjük, véglegesítjük. A nagy érdeklődés miatt most támogatókat keresünk ahhoz, hogy nagyobb példányszámban elkészüljön, és iskolák, művelődési intézmények, civil szervezetek és a lakosság számára is elérhetővé váljon.

Alkotói pályázat és kiállítás

Mindenki lehet kisebbség. Szőkék, túlsúlyosak, mozgáskorlátozottak, siketek, romák, vallásosak, kisgyermekkel ügyet intézni akarók, idős közlekedők, a fővárosba látogató külföldiek... Budapesten 970 ezer nő, 60 ezer roma ember, 85 ezer fogyatékos személy, 540 ezer idős polgár, 468 ezer, a többségitől eltérő vallású (azaz nem római katolikus) ember él. Belőlük áll össze a lakosság nagy része: a többség a kisebbségek összessége. A sokszínűség ezért épp olyan fontos a Főváros, mint a természet számára. Hiszen épp ez a sokszínűség tesz minket érdekessé, értékessé.
Ne legyünk hát érzéketlenek, vegyük észre, ha intoleránsan viselkednek egy személlyel egy csoporttal szemben! Vegyük észre, ha diszkriminálnak! Vegyük észre, ha mi magunk diszkriminálunk! Legyen a tolerancia természetes, a diszkrimináció "ciki"!
E gondolatok jegyében hirdette meg május 8-án a Budapest Esély Nonprofit Kft. alkotó kedvű idősek és fiatalok számára alkotói pályázatát. A pályázaton bárki indulhat, kortól, nemtől, lakóhelytől és megszállottságtól függetlenül, akinek tapasztalata, véleménye van a diszkriminációról vagy annak megelőzéséről, és művészi formába tudja önteni. Plakát és graffititervet, fotót, kisfilmeket, rapszövegeket is várunk szeptember 20-ig. A beérkezett művek felkerülhetnek a kampány honlapjának galériájába. Az alkotásokat neves szakmai zsűri bírálja el (tudjuk  kik, de még nem szeretnénk elárulni), a legjobbakból télen kiállítást szervezünk, illetve a kampány további részében is felhasználjuk őket. Az első helyezett 40 ezer forint jutalmat kap (minden kategóriában az első, azaz 5x40 ezer lesz kiosztva). A kiírás és az adatlap letölthető itt vagy a www.egymasralepnitilos.hu, Pályázat menüpontjából. Határidő: 2010. Szeptember 20., beküldhető: palyazat@pestesely.hu, ill. Postán (CD-n) a Budapest Esély címén: 1084, Őr utca 5-7., a borítékra írják rá: EGYMÁSRA LÉPNI TILOS! PÁLYÁZAT. További információ ugyanezeken a címeken.

Honlap

Szeptemberben indul az Egymásra lépni tilos! honlapja (www.egymasralepnitilos.hu), ahol rendszeres információkat talál a kampányról (háttér, kampány, pályázat, nyeremények, rendezvények...), partnereink és támogatóink bővülő köréről, pályázatunk eredményeiről. Olvashat a Budapest Esélyről, a települési esélyegyenlőségi programról, az esélyegyenlőség történetéről, tesztelheti esélyegyenlőséggel kapcsolatos helyzetét, ismereteit.
Várhatóan még idén elindul a pontgyűjtő akció: esélyegyenlőséggel kapcsolatos történetekért, jó cselekedetekért lehet jópontokat gyűjteni, amik értékes nyereményekre válthatóak be.
A honlapon keresztül cégek, intézmények, civilek és magánszemélyek egyaránt csatlakozhatnak a kampányhoz (Terjeszd és Kapcsolat menüpontok).
Az Egymásra lépni tilos! a Facebookon és a Twitteren is elérhető, lehet minket követni, lájkolni, csatlakozni hozzánk!

Partnereink

Logóterv: Tóth-Avanti Péter
Honlap: Brand Avenue, 5net, Artemisszió
Civil Sziget: Artemisszió, A Város Mindenkié Csoport, Kedvcsinálók (gólyalábasok), Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyarországi Nőkért Alapítvány, Motiváció Alapítvány, Romaversitas, Újlaki Ágota arcfestő
Társasjáték: Private Moon Stúdió
Ajándéktárgyak: SP-Print Kft., Szalai Szita Műhely, Lugosi Károly grafikus

Ki, hogyan csatlakozhat?
Magánszemélyek:
 • Vegyen részt a kampány rendezvényein!
 • A környezetében élők körében reklámozza a kampányt és a honlapot!
 • Pályázzon a program keretein belül!
 • Csatlakozhatsz Facebook csapatunkhoz!
 • Vegyen részt induló pontgyűjtő játékunkban!
 • Bővítse esélyegyenlőséggel kapcsolatos tudását!
Civilek, intézmények:
 • Hívja meg a kampányt rendezvényeire, adjon lehetőséget a minél szélesebb körű bemutatkozásra!
 • A környezetében élők körében reklámozza a kampányt és a honlapot!
 • Kérje a kampánylogót, helyezze el kiadványain, jelezve, hogy egyetért az üzenettel!
 • Keressen minket egyéb, egyéni együttműködési javaslataival!
Cégek:
 • Támogassa a kampányeseményeket, a honlap rovatait, a jópontgyűjtő-játékot a társasjáték, a logózott kampánytermékek gyártását és forgalmazását!
 • Dolgozói és partnerei körében reklámozza a kampányt, pl.: kérje a kampánylogót, helyezze el honlapján, kiadványain, jelezve, hogy egyetért az üzenettel!
 • Keressen minket egyéb, egyéni együttműködési javaslataival!

Ha csatlakozni, vagy bővebb információt kérni szeretne, használja a www.egymasralepnitilos.hu honlap Kapcsolatok menüjét!


TÁMOGATÓINK